KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

KCUS će jedini u regiji imati aparat za intraoperativno zračenje

Petak 27. apr/tra 2018.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

KCUS će jedini u regiji imati aparat za intraoperativno zračenje

U cilju pružanja što bolje usluge onkološkim pacijentima, menadžment KCUS razmatra kupovinu aparata za intraoperativno zračenje onkoloških pacijenata.

„ U regionu nijedan onkološki centar ne posjeduje taj aparat. Sa ovim aparatom i nedavno nabavljenim linearnim akceleratorom KCUS će biti u vrhu sa najboljim svjetskim onkološkim centrima", rekla je generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović.

KCUS posjeduje onkološku operacionu salu koja zadovoljava standarde zaštite od zračenja i aparat bi trebao biti smješten u tu salu.

Prema riječima prof. dr. Semira Bešlije, šefa Klinike za onkologiju KCUS, intraoperativna radioterapija je unaprijeđena radioterapija koja se primjenjuje tokom operacije kancera. Njen cilj je da omogući direktno zračenje u zoni kancera (sami tumor), čuvajući zdravo okolno tkivo.

Osnovne prednosti ove tehnologije su:

1. Čuva zdravo tkivo (precizna doza dozvoljava koncentrirano zračenje samo na sijelo tumora. Vitalni organi kao što su srce i pluća mogu biti zaštićeni u cjelosti).

2. Smanjuje vrijeme tretmana: (cijela procedura traje nakoliko minuta u usporedbi sa nedjeljama, koliko traje zračenje klasičnim pristupom).

3.Ordiniranje "boost-a”: (ova alternativa smanjuje broj komplikacija kao i incidencu ponovnog pojavljivanja bolesti.

4.Obezbjeđuje maksimalan efekat: (koncentrirana doza zračenja na sijelo tumora ili mjesto nakon njegovog otklanjanja pomaže u uništenju rezidualnih tumorskih stanica).

Intraoperativna radioterapija ima etablirano mjesto u tretmanu ranih stadija karcinoma dojke, pankreasa, rektuma te prilikom zračenja ranih stadija sarkoma mekih tkiva i tumora glave i vrata.

Procedura podrazumijeva samo jednu dozu zračenja u toku operacije, što predstavlja izuzetan benefit za bolesnika.

PRESS KCUS

KCUS
KCUS - Srijeda 12. sep/ruj 2018.
OTVORENO PISMO JAVNOSTI
KCUS - Srijeda 29. aug/kol 2018.
KCUS prvi u FBiH uvodi testiranje na BRAF analizu
Objavljeno 20.8.2018 u 00:00
U toku proteklog vikenda u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 27 beba, od čega 15 dječaka i 12 djevojčica. - U toku proteklog vikenda u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 459 pacijenata. U hirurškoj ambulanti 172, a u internističkoj 287 pacijenata.