KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

KCUS će zaštiti svoje uposlenike

Subota 10. feb/vel 2018.

Obzirom da je Disciplina za zdravlje djeteta KCUS-a meta medijskih napada i optužbi od strane „Dnevnog avaza", kao i elektronskih medija koje se plasiraju u posljednje vrijeme, dostavljamo Vam demanti ovih neistinitih informacija:

Pacijent K.A. rođ. 03.07.2017. god iz Maglaja, hospitaliziran je na Hematoonkološkom odjelu KCUS 14.12.2017 god., kao premještaj iz Kantonalne bolnice Zenica.

Prethodno je urađen neurohirurški operativni zahvat tumora mozga na UKC Tuzla, u dobi od 4 mjeseca, (06.11.2017., dr. M.Morančić), gdje je urađena samo redukcija tumora i patohistološka analiza. PH nalaz: PNET ili embrionalni tumor.

Po prijemu djeteta na KCU Sarajevo 14.12.2017. godine realizuju se hitni nalazi MRI i CT mozga, koji pokažu da je došlo do progresije bolesti.Na Konzilijarnom sastanku nerohirurzi KCU Sarajevo su iznijeli stav da nema indikacija za aktivni neurohirurški tretman.

Na osnovu navedenog, a prema medicinskim protokolima, s obzirom na uzrast djeteta zračenje u ovoj dobnoj skupini ne dolazi u obzir, a hemoterapija ne bi dala pozitivne rezultate bez uspješnog neurohirurškog zahvata.

Na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike 2 dijete je boravilo do 30.01.2018. godine, kada je i transportovano za Tursku (Acibadem bolnica), privatnim vezama i na vlastiti zahtjev roditelja.

Napominjemo, da Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, ima strogo definisane kriterije i indikacije za izmještanje pacijenata na liječenje izvan BiH. Kod našeg pacijenta K.A. prema navedenim kriterijima, nije bilo indikacije za izmještanje izvan BiH.

U ime bolesne djece i njihovih roditelja, koji se zloupotrebljavaju kao i uposlenici Pedijatrijske klinike KCUS, ljubazno molimo medije da prestanu lažno obavještavati javnost, a KCUS će poduzeti sve mjere da zaštiti svoje uposlenike.

Kolegij Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a

Kolegij direktora KCUS

KCUS
KCUS - Četvrtak 19. apr/tra 2018.
Preuzeti tekst iz Sedmičnog časopisa STAV
KCUS - Ponedjeljak 16. apr/tra 2018.
Počasna konzulica BiH u Australiji posjetila KCUS
KCUS - Petak 13. apr/tra 2018.
U KCUS urađena TEVAR procedura
KCUS - Petak 13. apr/tra 2018.
KCUS član u projektu Velike Britanije
KCUS - Četvrtak 12. apr/tra 2018.
Završavaju se radovi na Klinici za psihijatriju
Objavljeno 16.4.2018 u 08:50
U toku proteklog vikenda u Klinici za porodiljstvo KCUS rođene su 32 bebe, od čega 16 dječaka i 16 djevojčica. - U toku proteklog vikenda u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 460 pacijenata. U hirurškoj ambulanti 292, a u internističkoj 168 pacijenata.