KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

KCUS jedini u Kantonu Sarajevo pruža usluge dijagnostike gama kamerom

Srijeda 09. aug/kol 2017.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu trenutno je jedina ustanova na području Kantona Sarajevo koja pruža uslugu dijagnostike gama kamerom, te se na Klinici za nuklearnu medicinu dnevno uradi oko 20 različitih scintigrafijskih analiza.

Scintigrafija se vrši u svrhu procjene funkcionalne rezerve određenog  organa, odnosno da li je i u kojoj mjeri određeni organ oštećen. Zahvaljujući scintigrafiji dolazi se do informacija kako određeni organ radi, odnosno kakva je njegova funkcija.

Gama kamera koristi se za snimanje unutrašnjosti ljudskog tijela, pomoću radionuklida, te je ovaj nalaz izuzetno bitan prilikom otkrivanja različitih oboljenja.

Iako se i KCUS, zbog povećane upotrebe dijagnostičkih aparata, suočava sa određenim zastojima i kvarovima u svakom momentu se prevazilaze ovi problemi kako pacijenti ne bi ispaštali uslijed prethodno nagomilanih dugova i nepravilne raspodjele poslova u ustavama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.

Na Klinici za nuklearnu medicinu radi se u povećanom kapacitetu, kako bi svi pacijenti dobili neophodne analize.

 

KCUS
Klinička patologija, citologija i humana genetika - Utorak 19. jun/lip 2018.
ZAHVALNICA OJ KLINIČKA PATOLOGIJA, CITOLOGIJA I HUMANA GENETIKA
KCUS - Ponedjeljak 18. jun/lip 2018.
OGLAS za prijem radnika u radni odnos
KCUS - Četvrtak 07. jun/lip 2018.
Besplatno pregledano više od 700 pacijenta
Objavljeno 18.6.2018 u 11:00
Tokom praznika u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 35 beba, od toga 18 dječaka i 17 djevojčica. - Tokom praznika u Klinici urgentne medicine pregledano je 633 pacijenta. U internističkoj 241, a u hirurškoj ambulanti 392 pacijenata.