KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

KLINIKA ZA OČNE BOLESTI KCUS DOBILA SAVREMENI APARAT ZA HIRURŠKE ZAHVATE

Utorak 05. dec/pro 2017.

Klinika za očne bolesti KCUS dobila je aparat Constellation Vision System, proizvođača Alcon, koji se koristi za  obavljanje hirurških procedura prednjeg i stražnjeg segmenta oka, te kombinovane operativne zahvate /vitrektomije i fako operacije/.

 

Ova oprema znatno će unaprijediti operativne zahvate katarakte sa implantacionom hirurgijom, kao i operacije retine i staklastog tijela u tehnici vitrektomije.

 

Direktor hirurškh disciplina KCUS, prof.dr.Dželaludin Junuzović, kazao je da je riječ o mašini sa najnaprednijim softverima koji se primjenjuju u ovoj tehnologiji.

 

„Mašina sadrži četiri komponente koje su neophodne za izvođenje hirurških zahvata, te omogućava brže izvođenje operacija, potpunu kontrolu unutar oka, kao i  brži oporavak pacijenata izvođenjem operacija kroz manje hirurške rezove"– naglasio je prof.drJunuzović.

 

Šefica Klinike za očne bolesti KCUS, prof.dr.Emina Alimanović izrazila je zahvalnost menadžmentu KCUS na kontinuiranoj i snažnoj podršci u unaprijeđenju savremene mikrohirurgije u oftamologiji i edukaciji kadra.

 

„Saradnja naše Klinike sa kompanijom Alcon traje dugi niz godina, te se nadamo nastavku iste, u cilju poboljšanja uvjeta liječenja naših pacijenata. Savremena oprema koju smo danas dobili omogućiti će obavljanje savremenih operativnih zahvata, dobre postoperativne rezultate, a samim tim poboljšati i kvalitet usluga pruženih pacijentima, te olakšati rad ljekarima i medicinskom osoblju Klinike"- navela je prof.dr.Alimanović.

 

Setovi koji se koriste pri radu sa novom mašinom jeftiniji su u odnosu na setove koji su korišteni pri radu sa starom mašinom, što je pored tehničkih još jedna prednost nabavljene opreme. Alcon je  jedna od vodećih svjetskih kompanija u oblasti oftamologije, koja  obezbjeđuje i edukaciju za korištenje opreme u specijaliziranom edukacionom centru, kako za hirurge tako i za ostalo medicinsko osoblje operacione sale.

 

KCUS
KCUS - Četvrtak 19. apr/tra 2018.
Preuzeti tekst iz Sedmičnog časopisa STAV
KCUS - Ponedjeljak 16. apr/tra 2018.
Počasna konzulica BiH u Australiji posjetila KCUS
KCUS - Petak 13. apr/tra 2018.
U KCUS urađena TEVAR procedura
KCUS - Petak 13. apr/tra 2018.
KCUS član u projektu Velike Britanije
KCUS - Četvrtak 12. apr/tra 2018.
Završavaju se radovi na Klinici za psihijatriju
Objavljeno 16.4.2018 u 08:50
U toku proteklog vikenda u Klinici za porodiljstvo KCUS rođene su 32 bebe, od čega 16 dječaka i 16 djevojčica. - U toku proteklog vikenda u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 460 pacijenata. U hirurškoj ambulanti 292, a u internističkoj 168 pacijenata.