KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Novosti - Klinika za gastroenterohepatologiju

Počela 11. Konferencija gastroenterologije, Sarajevo 2015.

Četvrtak 19. mar/ožu 2015.

Danas je u Sarajevu počela sa radom 11. godišnja konferencija gastroenterologije 2015. kojoj prisustvuje više od 700 ljekara i medicinskih radnika iz Bosne i Hercegovine i regiona. Tema ovogodišnje, 11. konferencije gastroenterologije su bolesti gornjeg dijela probavnog sistema, jednjaka i želuca..

Izuzetno sam ponosan na ovu Konferenciju, na činjenicu da i ove godine imamo zanimljive teme, vrhunske predavače i više od 700 učesnika. Duže od jedne decenije ova Konferencija daje puni doprinos unapređenju i razvoju regionalne gastroenterologije. Uvjeren sam da ćete u naredna dva dana kroz aktuelna, kompetentna, stručna predavanja unaprijediti svoja znanja u oblasti gastrenterohepatologije", istaknuo je prof. dr. Rusmir Mesihović, predsjednik Organizacionog odbora Konferencije i generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, koji je zvanično otvorio Konferenciju.

Učesnike Konferencije pozdravio je prof. dr. Mehmed Gribajčević, jedan od utemeljitelja gastroenteroloških skupova u Sarajevu i BiH, zaželjevši kolegama sretan rad i da ih Konferencija učini bogatijim za nova znanja i vještine.

„Održavanjem godišnjih konferencija gastroenterologije unapređujemo svoja znanja i vještine promovirajući gastroenterologiju kao elitnu granu medicine. Ponosni smo na činjenicu da su gastroenterologija i hepatologija na UKCS-u prerasle okvire klinike i sada imamo Institut sa dvije klinike, a naš cilj i dalje ostaje pružanje vrhunskih usluga našim pacijentima primjenjujući najsavremenije metode ", kazao je prof.dr. Nenad Vanis, direktor Konferencije i šef Instituta za gastroenterologiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

U ime međunarodnih predavača i Evropskog udruženja za gastrointestinalnu endoskopiju (ESGE), koje je i ove godine pokrovitelj Konferencije, učesnike je pozdravio prof.dr Nadan Rustemović.

„Duže od jedne decenije se okupljamo ovdje u Sarajevu, razmjenjujemo iskustva i nova znanja i unapređujemo gastroneterologiju u ovom dijelu Europe. Nemjerljiv je doprinos ovakvih skupova unapređenju naših znanja i vještina", naglasio je prof.dr. Rustemović.

U okviru Konferencije održat će se i godišnji sastanak endoskopskih medicinskih sestara i tehničara. Učesnicima Konferencije u ime medicinskih sestara i tehničara obratila se Edina Mehić, viša medicinska sestra na Institutu za gastroenterohepatologiju UKCS.

„Naše iskustvo, znanja i vještine stavljamo na raspolaganje našim pacijentima. Zato je bitno da ih stalno unapređujemo, a sastanci poput ovoga omogućavaju nam kontinuirano napredovanje u radu", istaknula je Mehić.

Tokom dva dana trajanja Konferencije vrhunski međunarodni i domaći eksperti kroz predavanja će predstaviti najnovijemetode liječenja oboljenja gornjeg dijela probavnog sistema, odnosno, jednjaka i želuca.

Prvog dana Konferencije, učesnici Konferencije će imati priliku kroz predavanja eminentih stručnjaka upoznati se sa najnovijim svjetskim dostignućima u tretmanu oboljenja želuca i jednjaka.

Drugog dana Konferencije, učesnicima će biti predstavljene savremene endoskopske metode koje predstaviti međunarodni i domaći stručnjaci, među kojima je i prof. dr. Klaus Monkemuller, vodeći američki stručnjak za gastrointestinalnu endoskopiju.

Jedanaesta konferencija gastroenterologije nije koncipirana samo za gastroenterologe, nego i za opće interniste, hirurge, radiologe, onkologe, kao i ljekare opće prakse, studente i medicinsko osoblje.

Koncept ovogodišnje Konferencije baziran je na više nego pozitivnim iskustvima prethodnih konferencija, što je rezultat napornog rada Organizacionog odbora konferencija gastroenterologije koje se godinama održavaju u Sarajevu i BiH, s ciljem da bh. ljekarima i medicinskim radnicima omogući kontinuirano informiranje i educiranje o najznačajnijim saznanjima i dostignućima savremene gastroenterologije. Generalni sponzor 11. godišnje konferencije gastroenterologije je kompanija Bosnalijek.

Klinika za gastroenterohepatologiju - Četvrtak 19. mar/ožu 2015.
Počela 11. Konferencija gastroenterologije, Sarajevo 2015.
Klinika za gastroenterohepatologiju - Petak 16. jan/sij 2015.
Odbrana doktorske disertacije mr. sc. dr. Bisera Gogov
Klinika za gastroenterohepatologiju - Petak 07. nov/stu 2014.
Vrijedna donacija Vlade Japana Klinici za gastroenterohepatologiju
Klinika za gastroenterohepatologiju - Ponedjeljak 07. apr/tra 2014.
Preuzeti članak – 10. Konferencija gastroenterologa i hepatologa BiH
Klinika za gastroenterohepatologiju - Petak 04. apr/tra 2014.
Deseta jubilarna konferencija Udruženja gastroenterologa i hepatologa BiH
Klinika za gastroenterohepatologiju - Četvrtak 03. apr/tra 2014.
Počela 10. Konferencija gastroenterologije
Klinika za gastroenterohepatologiju - Utorak 01. apr/tra 2014.
Odbrana magistarskog rada dr. Aida Pilav
Klinika za gastroenterohepatologiju - Srijeda 05. mar/ožu 2014.
Donacija Narodne Republike Kine
Klinika za gastroenterohepatologiju - Srijeda 29. jan/sij 2014.
Inovacija u neinvazivnoj dijagnostici difuznih bolesti jetre - FibroScan
Klinika za gastroenterohepatologiju - Srijeda 25. dec/pro 2013.
10th Annual Conference of Gastroenterology, Sarajevo 2014
Objavljeno 1.8.2018 u 10:22
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 15 beba, od toga 8 dječaka i 7 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledana su 203 pacijenta. U internističkoj ambulanti 82, a u hirurškoj ambulanti 121 pacijenta.