KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Press konferencija povodom transplantacije rožnice

Srijeda 30. nov/stu 2011.

 

 

 

O kompleksnosti i uspješnosti zahvata, kao i potrebi za većim brojem rožnica (preko 100 pacijenata na listi čekanja za transplantaciju) govorila je prof.dr. Emina Alimanović-Halilović. Press konferenciji su bili prisutni prof.dr. Faris Gavrankapetanović, generalni direktor KCUS, doc.dr. Mustafa Hiroš, direktor hirurških disciplina, prof.dr. Emina Alimanović-Halilović, šef Klinike za očne bolesti, te operater dr. Faruk Nišić, koordinator za transplantaciju rožnice na nivou KCUS-a i mr.dr., Mirsad Ibišević, šef operacionog trakta.
U uvodnom dijelu prof.dr. Gavrankapetanović je upoznao prisutne sa osnovama i dostignućima moderne transplantacijske medicine. Za razvoj i primjenu transplantacijske medicine neophodna je, ne samo edukacija medicinskih stručnjaka već i edukacija stanovništva Bosne i Hercegovine o potrebi doniranja organa i tkiva, a u svrhu što boljeg i uspješnijeh liječenja transplantacijskom medicinom, istakao je prof.dr. Gavrankapetanović.
Doc.dr. Mustafa Hiroš je naglasio da se u Kliničkome centru Univerziteta u Sarajevu kontinuirano odvijaju pozitivne stvari i da će se transplantacijska medicina proširiti na druge grane medicine kada se za to stvore bolji uslovi, t.j. završetkom Centralnog medicinskog bloka i u njemu Centra za transplantaciju.
Dr. Faruk Nišić i mr.dr. Mirsad Ibišević u nastavku konferencije objasnili su način pripreme i čuvanja transplantata, a zatim operativni tok i postopertivni oporavak kod dvoje pacijenata kod kojih je izvršena transplantacija organa.
Na kraju prisutnima su se obratili i pacijenti koji su zahvaljujući donaciji porodice umrlih i stručno obavljenoj operaciji ponovo u mogućnosti da vide i da se vrate normalnom životu.
Cilj press konferencije nije bio samo da se javnost upozna sa uspješno obavljenim operativnim zahvatima na Klinici za očne bolesti KCUS, već da se još jednom skrene pažnja široj javnosti o potrebi doniranja tkiva i organa, te o višestrukoj koristi doniranja, kako za pojedinca, tako i za društvo.

KCUS
KCUS - Srijeda 12. sep/ruj 2018.
OTVORENO PISMO JAVNOSTI
KCUS - Srijeda 29. aug/kol 2018.
KCUS prvi u FBiH uvodi testiranje na BRAF analizu
Objavljeno 20.8.2018 u 00:00
U toku proteklog vikenda u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 27 beba, od čega 15 dječaka i 12 djevojčica. - U toku proteklog vikenda u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 459 pacijenata. U hirurškoj ambulanti 172, a u internističkoj 287 pacijenata.