KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Press konferencija povodom transplantacije rožnice

Srijeda 30. nov/stu 2011.

 

 

 

O kompleksnosti i uspješnosti zahvata, kao i potrebi za većim brojem rožnica (preko 100 pacijenata na listi čekanja za transplantaciju) govorila je prof.dr. Emina Alimanović-Halilović. Press konferenciji su bili prisutni prof.dr. Faris Gavrankapetanović, generalni direktor KCUS, doc.dr. Mustafa Hiroš, direktor hirurških disciplina, prof.dr. Emina Alimanović-Halilović, šef Klinike za očne bolesti, te operater dr. Faruk Nišić, koordinator za transplantaciju rožnice na nivou KCUS-a i mr.dr., Mirsad Ibišević, šef operacionog trakta.
U uvodnom dijelu prof.dr. Gavrankapetanović je upoznao prisutne sa osnovama i dostignućima moderne transplantacijske medicine. Za razvoj i primjenu transplantacijske medicine neophodna je, ne samo edukacija medicinskih stručnjaka već i edukacija stanovništva Bosne i Hercegovine o potrebi doniranja organa i tkiva, a u svrhu što boljeg i uspješnijeh liječenja transplantacijskom medicinom, istakao je prof.dr. Gavrankapetanović.
Doc.dr. Mustafa Hiroš je naglasio da se u Kliničkome centru Univerziteta u Sarajevu kontinuirano odvijaju pozitivne stvari i da će se transplantacijska medicina proširiti na druge grane medicine kada se za to stvore bolji uslovi, t.j. završetkom Centralnog medicinskog bloka i u njemu Centra za transplantaciju.
Dr. Faruk Nišić i mr.dr. Mirsad Ibišević u nastavku konferencije objasnili su način pripreme i čuvanja transplantata, a zatim operativni tok i postopertivni oporavak kod dvoje pacijenata kod kojih je izvršena transplantacija organa.
Na kraju prisutnima su se obratili i pacijenti koji su zahvaljujući donaciji porodice umrlih i stručno obavljenoj operaciji ponovo u mogućnosti da vide i da se vrate normalnom životu.
Cilj press konferencije nije bio samo da se javnost upozna sa uspješno obavljenim operativnim zahvatima na Klinici za očne bolesti KCUS, već da se još jednom skrene pažnja široj javnosti o potrebi doniranja tkiva i organa, te o višestrukoj koristi doniranja, kako za pojedinca, tako i za društvo.

KCUS
KCUS - Utorak 17. jul/srp 2018.
Poništenje oglasa medicinski tehničar – gipser
KCUS - Srijeda 11. jul/srp 2018.
11.JULI DAN ŽALOSTI ZA SVE DOBRE I ČESTITE LJUDE
KCUS - Četvrtak 05. jul/srp 2018.
Medicinski tim KCUS i ove godine u Srebrenici
KCUS - Ponedjeljak 02. jul/srp 2018.
KCUS: Nova metoda primjenjena kod 50 pacijenata
Objavljeno 28.6.2018 u 08:00
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 8 beba, od toga 6 dječaka i 2 djevojčice. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine pregledana su 186 pacijenta. U internističkoj 77, a u hirurškoj ambulanti 109 pacijenta.