KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Utorak 14. nov/stu 2017.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je prvi put uveden 1991. godine, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara i Svjetska zdravstvena organizacija. Porastom slučajeva dijabetesa širom svijeta, odlučeno je da se izabere dan u godini s ciljem podizanja svijesti o dijabetesu i uzrocima istog. Za Dan borbe protiv dijabetesa je izabran dan rođenja Fredericka Bantinga, medicinskog naučnika koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primjenio lijek na ljudima.

Dijabetes melitus (DM) je grupa metaboličkih bolesti koje se karakterišu hroničnom hiperglikemijom nastalom zbog defekta u sekreciji inzulina ili defekta u njegovom dejstvu ili usljed postojanja oba ova poremećaja. Dijabetes nastaje sa dejstvom i interakcijama različitih faktora, a prije svega genetskih faktora i faktora spoljašnje sredine, te samog načina života.

Dijabetes melitus je jedno od vodećih hroničnih oboljenja u svijetu, pa i u našoj zemlji, koji pokazuje znatan porast incidence, naročito dijabetes tipa 2, pa se može govoriti o pandemiji ove bolesti. Danas u svijetu skoro 250 miliona ljudi ima dijabetes, a očekuje se da će tokom narednih 20 godina ovaj broj biti povećan na preko 400 miliona. Dijabetes predstavlja globalnu epidemiju sa po život opasnim komplikacijama.

Obzirom da na nivou BiH ne postoji zvanični registar oboljelih od šećerne bolesti, na osnovu podataka IDF-a iz 2015. godine u BiH svaka osma odrasla osoba boluje od dijabetesa. Pretpostavlja se da ima oko 400. 000 oboljelih od dijabetesa, a čak oko 160. 000 koji imaju dijabetes, ali im još nije dijagnosticiran.

KCUS je zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa koja je prepoznala ovo oboljenje kao pošast 21 vijeka te shodno tome veliku pažnju posvećuje oboljelim od dijabetesa. U okviru Klinike za Nuklearnu medicinu i endokrinologiju svakodnevno radi Endokrinološko savjetovalište u okviru koga se pružaju sveobuhvatne usluge oboljelim od šećerne bolesti kako na planu terapije tako i na planu ranog otkrivanja i liječenja kasnih komplikacija dijabetesa.
U prvih devet mjeseci 2017. godine u našen savjetovalištu je pregledano više od 1000 pacijenata oboljelih od dijabetesa što je impozantan broj kada se uzme u obzir da smo zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa.
Vazno je napomenuti da se posvjećuje i velika pažnja prevenciji dijabetesa naročito kroz tretman gojaznosti te kroz edukaciju u principima pravilne ishrane kao i značaja fizičke aktivnosti u regulaciji nivoa glukoze u krvi.
Rano otkrivnje diskretnih poremećaja u metabolizmu ugljikohidrata kao što je inzulinska rezistenca i hiperinzulinemija koja mogu dovesti nastanka dijabetesa trenutno je moguće jedino u našoj zdravstvenoj ustanovi na nivou KS.

Prim.dr. Bosanko Horozić

KCUS
KCUS - Četvrtak 19. apr/tra 2018.
Preuzeti tekst iz Sedmičnog časopisa STAV
KCUS - Ponedjeljak 16. apr/tra 2018.
Počasna konzulica BiH u Australiji posjetila KCUS
KCUS - Petak 13. apr/tra 2018.
U KCUS urađena TEVAR procedura
KCUS - Petak 13. apr/tra 2018.
KCUS član u projektu Velike Britanije
KCUS - Četvrtak 12. apr/tra 2018.
Završavaju se radovi na Klinici za psihijatriju
Objavljeno 16.4.2018 u 08:50
U toku proteklog vikenda u Klinici za porodiljstvo KCUS rođene su 32 bebe, od čega 16 dječaka i 16 djevojčica. - U toku proteklog vikenda u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 460 pacijenata. U hirurškoj ambulanti 292, a u internističkoj 168 pacijenata.