KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

U Ambulanti za terapiju bola na KCUS za 4 mjeseca zbrinuto 60 pacijenata

Ponedjeljak 22. jan/sij 2018.

Nakon što je krajem septembra prošle godine otvorena Ambulanta za terapiju bola na Klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS, zbrinuto je 60 pacijenata koji svakodnevno dolaze na terapiju. Ova Ambulanta namijenjena za liječenje pacijenata koji pate od bilo koje vrste akutne ili hronične boli, maligne ili nemaligne.

Prema riječima Alme Tiro, koja je dovela na terapiju pedesetšestogodišnju majku Biseru oboljelu od karcinoma, za pacijente i porodicu ova vrsta medicinske pomoći predstavlja veliko olakšanje.

„Prijatno sam iznenađena što su nas uputili u ovu Ambulantu, jer smo bili dovedeni pred zid. U ovim trenutcima kada je najteže mojoj majci, jer trpi užasne bolove ovakva medicinska pomoć je veliko olakšanje. Nisam znala kako da joj pomognem i nadala sam se da ćemo naći neko rješenje", kaže Alma Tiro.

Pacijentica Bisera ističe da je prezadovoljna uslugom u KCUS te osobljem koje predano i profesionalno obavlja svoj posao.

„Krećem se svugdje, ali ovo nisam vidjela nigdje u životu. Često posjećujem medicinske ustanove, ali nigdje mi nije pružena ovako kvalitena i profesionalna usluga. Jučer sam ovdje primila terapiju i do jutros nisam imala bolove. To meni puno znači", navela je Bisera Tiro.

Kako kaže dr. Ilijaz Aslani, na terapiji je i pacijent ratni vojni invalid Dževad Žiga, koji ima hroničnu bol. Ovom pacijentu pružena je medicinska pomoć i date upute za dalji tretman.

„Danas sam bio na Klinici za ortopediju i trumatologiju KCUS. Preporučeno mi je da se zbog bolova javim u ovu Ambulantu. Ja bih da pohvalim KCUS i sve uposlenike", istakao je Žiga.

Ambulanta za terapiju bola je od velikog značaja za pacijente, jer će unaprijediti i poboljšati kvalitet života naših korisnika usluga, a pogotovo neuroloških i onkoloških bolesnika.

„Svakoj boli treba pristupiti vrlo oprezno i po mogućnosti je ukloniti ili značajno smanjiti bolove od kojih pacijent pati. Uz veliki broj terapijskih postupaka pacijenti ne bi trebali trpjeti jake bolove.Terapijski postupci koji se primjenjuju su farmakoterapija, te nefarmakološko liječenje i minimalno invazivno liječenje. Ova vrsta ambulante za liječenje boli je otvorena prvi put u KCUS. Zahvaljujući menadžmentu koji je imao razumijevanje za naš zahtjev i na naše zadovoljstvo otvorena je ambulanta i mi smo počeli sa radom",pojasnila je prim.mr.sci.dr Amela Katica-Mulalić, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS.

PRESS KCUS

KCUS
KCUS - Utorak 14. aug/kol 2018.
Uskoro otvaranje dnevne onkološke bolnice KCUS
KCUS - Petak 03. aug/kol 2018.
SAOPĆENJE ZA JAVNOST
Objavljeno 1.8.2018 u 10:22
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 15 beba, od toga 8 dječaka i 7 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledana su 203 pacijenta. U internističkoj ambulanti 82, a u hirurškoj ambulanti 121 pacijenta.