KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Uspješno završen Tečaj neonatalne reanimacije

Ponedjeljak 13. nov/stu 2017.

Ljekari iz Sjedinjenih Američkih Država i Pedijatrijske klinike KCUS bili su instruktori na dvodnevnom tečaju, koji je realiziran po novom izdanju Programa neonatalne reanimacije Američke akademije za pedijatriju (AAP) i Američkog udruženja za srce (AHA). Ovo je deseti po redu tečaj, a ove godine isti se realizira po najnovijem 7.izdanju Priručnika, koji je sa engleskog jezika prevela  grupa ljekara Pedijatrijske klinike UKCS-a.   

Ovaj program ima ogroman značaj za BiH, jer oživljavanje novorođenčadi u porođajnoj sali predstavlja jedan od najvažnijih postupaka koji utiče na stopu preživljavanja, učestalost mogućih komplikacija i kvalitet života djece.

 Šefica neonatologije Pedijatrijske klinike KCUS Suada Heljić  istakla je da stopa smrtnosti novorođenčadi u cijeloj BiH pada, te da su ovakvi treninzi izuzetno značajni. Prof.Heljić je posebno naglasila  važnost saradnje sa američkim kolegama i činjenicu da tečaj realiziraju na isti način kako se to radi u SAD.

 Šef neonatologije na Univerzitetu u Kaliforniji Mark Underwood kaže da je cilj njihove posjete osigurati obuku i opremu da bi svakoj beba kad se rodi (u slučaju da ne diše) mogla biti pružena adekvatna pomoć.

 „Godinama dolazim u BiH, i mogu kazati da je izuzetno visok stepen znanja ovdašnjih doktora i drugog medicinskog osoblja, kao i opreme koju posjeduju na KCUS. Naravno, uvijek možemo uraditi više na zanavljanju postojeće opreme" – kazao je  Underwood.

 Program neonatalne reanimacije (svakih pet godina) ažuriraju eksperti iz oblasti neonatalne reanimacije, a preporuke se prilagođavaju novim saznanjima do kojih se došlo evaluacijom eksperimentalnih i kliničkih studija. 

Projekat je finansijski podržala američka humanitarna organizacija LDS Charities, koja pomaže  državama širom svijeta, a jedan od glavnih zadataka im je podučavanje neonatalne reanimacije. U okviru projekta donirana je i distribuirana oprema institucijama u FBiH koje imaju porodilišta, a potrebna je za trening reanimacije.

 

 

 

 

 

 

KCUS
KCUS - Četvrtak 19. jul/srp 2018.
KCUS nabavio aparat za terapijsku hipotermiju
KCUS - Utorak 17. jul/srp 2018.
Poništenje oglasa medicinski tehničar – gipser
KCUS - Srijeda 11. jul/srp 2018.
11.JULI DAN ŽALOSTI ZA SVE DOBRE I ČESTITE LJUDE
Objavljeno 18.7.2018 u 09:00
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 11 beba, od toga 5 dječaka i 6 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 189 pacijenata. U internističkoj ambulanti 72, a u hirurškoj ambulanti 117 pacijenata.