KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Montirani najsavremeniji aparati za liječenje teških povreda i oboljenja Aparat Huber jedini ove vrste u BiH, u regionu ga ima jedino Zagreb

Četvrtak 19. jul/srp 2018.

Na Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KCUS završena je montaža tri najnovija aparata za liječenje  teških neuroloških, lokomotornih i povreda i oboljenja kičmenog stuba. Trenutno su ovoj Klinici u posjeti istručnjaci iz Srbije, Francuske i Slovenije, koji zajedno s uposlenicima testiraju aparate.

Kako nam kaže šefica Klinike, prof.dr.Narcisa Vavra - Hadžiahmetović , aparati spadaju u generaciju najsavremenijih, a posebno značajan je aparat Huber, koji se koristi za liječenje propriocepcije.

„Ovo je jedini aparat ove vrste u BiH, a od zemalja regiona ima ga samo Hrvatska, odnosno Zagreb. Neizmjerno smo zahvalni menadžmentu KCUS koji je prepoznao značaj nabavke aparata, čime je napravljen veliki iskorak naprijed. Ovo je prvi put da se kupuje ovako vrijedna oprema za potrebe naše Klinike, u više od četrdeset godina" – navela je prof.dr. Vavra – Hadžiahmetović.

Prema riječima Glavnog fizijatra Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KCUS, Nusreta Paraganlije, samo kroz ambulantu prođe više od 50 pacijenata, dnevno.

„Mi pokrivamo sve klinike Kliničkog centra, te ukupno sa ambulantom i Odjelom Ilidža dnevno imamo 300 pacijenata. Dolaze nam pacijenti iz cijele BiH. Aparati koje smo dobili su od neprocjenjivog značaja za liječenje bolesnika i rad našeg osoblja. Korištenjem novog aparata Huber mnogo bolje i brže ćemo jačati mišićni i koštani sistem kod naših bolesnika. Povrede kičmenog stuba i oboljenja ove vrste veoma su bolne. Sada imamo najsavremeniji aparat koji daje neuporedivo bolje rezultate u liječenju, kao i aparat za  stimulaciju dubokih mišićnih struktura, bez direktnog dodira" – naglašava Paraganlija.


Generalna direktorica KCUS, prof.dr. Sebija Izetbegović istakla je da se u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu  pažljivo analizira stanje na svakoj Klinici, te se nabavka opreme i aparata vrši po prioritetima.

 

„Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju jedna je u nizu na kojoj smo zatekli dotrajalu opremu i zastarjele aparate. Bolesnici pri dolasku na ovu Kliniku najčešće trpe velike bolove i imaju otežane pokrete. Neki od njih su i potpuno nepokretni i zahtjevaju punu pažnju i pomoć medicinskog osoblja. Ranije korišteni aparati su zbog prekomjerne upotrebe i zastarjelosti bili znatno neučinkovitiji, zbog čega je i oporavak pacijenata trajao duže. Sve ovo se negativno odražavalo na bolesnike i njihove porodice, te iziskivalo dodatne finansijske troškove. Odlučni smo u namjeri da  našim pacijentima pružimo najbolju uslugu. Predanim  radom svih uposlenika i nabavkom novih aparata, KCUS postaje Centar prepoznatljiv po kvaliteti zdravstvenih usluga" – izjavila je prof.dr.Izetbegović.

 

 

 

KCUS
KCUS - Utorak 14. aug/kol 2018.
Uskoro otvaranje dnevne onkološke bolnice KCUS
KCUS - Petak 03. aug/kol 2018.
SAOPĆENJE ZA JAVNOST
Objavljeno 1.8.2018 u 10:22
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 15 beba, od toga 8 dječaka i 7 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledana su 203 pacijenta. U internističkoj ambulanti 82, a u hirurškoj ambulanti 121 pacijenta.