KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Prvi put u KCUS primjenjena IMRT tehnika u liječenju onkoloških pacijenata

Petak 21. sep/ruj 2018.

Prvi put u KCUS: Primjenjena IMRT tehnika u liječenju onkoloških pacijenata

Prof.dr.Izetbegović: Građani BiH zaslužuju bolje zdravstvene usluge

 

 

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu prvi put je primijenjena IMRT radioterapijska tehnika koja se koristi u liječenju najtežih onkoloških oboljenja.  Ovom tehnikom omogućava se isporuka viših doza zračenja na tumor, pri čemu se pošteđuju okolna zdrava tkiva.

Šef Službe za zaštitu od zračenja i medicinsku fiziku, doc.dr.Adnan Beganović, ističe da je uvođenje IMRT tehnike veliki uspjeh KCUS i kruna dosadašnjeg rada.

„Tehniku smo prvi put primijenili kod pacijenta oboljelog od karcinoma prostate. Benefiti uvođenja IMRT tehnike su neprocjenjivi u liječenju onkoloških bolesnika,  jer se primjenom iste direktno poboljšava  ishod liječenja i istovremeno umanjuju negativne reakcije na radioterapiju. Tehnika zahtijeva provođenje veoma kompleksnog procesa kontrole kvalitete, te je realizirana uz veliko zalaganje osoblja Klinike za onkologiju i Službe za zaštitu od zračenja i medicinsku fiziku" – naveo je doc.dr.Beganović.

Šef Klinike za onkologiju, prof.dr.Semir Bešlija ističe da su veoma ponosni na dosadašnji rad i pomake koji su urađeni na ovoj Klinici i svim odjelima.

„Predanim radom i nabavkom nove opreme stekli smo uslove da se   IMRT   uvede kao jedna od standardnih tehnika radioterapije  i  u KCUS. Terapiju smo primjenili kod prvog pacijenta, a nastavljamo s primjenom početkom naredne sedmice. S obzirom da je IMRT  bazična  napredna tehnika u radioterapiji,  iz koje su se razvile preostale   napredne tehnike, naš plan je da  do kraja oktobra  započne primjena i ovih tehnika kao standardnih  terapijskih pristupa u radioterapiji, te da time Klinika za onkologiju KCUS primjenjuje  najviše standarde tretmana bolesnika sa malignim oboljenjima" - kazao je prof.dr.Bešlija.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović ističe da pacijenti u Bosni i Hercegovini zaslužuju najbolju zdravstvenu uslugu, te da ova ustanova radi sve kako bi se smanjio broj izmještanja pacijenata na liječenje izvan naše države.

 

„Nabavkom nove dijagnostičke i terapijske opreme, stručnim usavršavanjem ljekara i medicinskog osoblja  stičemo mogućnost uvođenja savremenih tehnika i procedura. IMRT tehnika znatno će olakšati svim pacijentima ali i ljekarima koji se bave ovom oblasti medicine. Nema više oštećenja zdravog tkiva tokom zračenja bolesnika. S ponosom ističem da smo najsvjetlija tačka zdravstva u Bosni i Hercegovini, zbog čega smo postali prepoznatljivi u regionu, što dokazuje i povećan interes zdravstvenih centara iz regiona za saradnju. Trudićemo se pratiti savremene trendove u liječenju bolesnika, te širiti spektar zdravstvenih usluga. Pravilnim i strateškim usmjeravanjem novca stvorili smo uslove za razvoj KCUS, te pokrenuli niz pozitivnih promjena koje idu u korist bolesnika ali i zdravstvenih djelatnika. Planiramo nabavku 3T MRI, moguće i dodatnog PET CT aparata i linearnog akceleratora. Naši korisnici moraju brzo i efikasno dobiti uslugu, da bi bio još bolji rezultat njihovog liječenja"- izjavila je prof.dr.Izetbegović

 

 

 

KCUS
KCUS - Srijeda 12. sep/ruj 2018.
OTVORENO PISMO JAVNOSTI
KCUS - Srijeda 29. aug/kol 2018.
KCUS prvi u FBiH uvodi testiranje na BRAF analizu
Arhiva vijesti
2013 po mjesecima: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12
2012 po mjesecima: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12
2011 po mjesecima: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12
2010 po mjesecima: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12
2009 po mjesecima: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12
2008 po mjesecima: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12

Objavljeno 20.8.2018 u 00:00
U toku proteklog vikenda u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 27 beba, od čega 15 dječaka i 12 djevojčica. - U toku proteklog vikenda u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 459 pacijenata. U hirurškoj ambulanti 172, a u internističkoj 287 pacijenata.